Tapétázási műveletek áttekintése

1. - Előkészítés, munkaszervezés.

A munkálatok megkezdése előtt a legelső feladat a felmérés elvégzése, a tapétázandó felületek meghatározása. Ezután a kiszámított méretek alapján pontosan kiszámítjuk a tapétaszükségletet. A mennyiség meghatározásánál figyelembe kell még venni a berendezési tárgyak elhelyezkedését, a természetes és mesterséges megvilágítás adottságait és a környezetet. Fontos a tapéták minőségének, mintázatának, színárnyalatának a megtervezése.Ezt a tevékenységünket a tapétázás választásánál nevezhetjük a tapéta műszaki és színdinamikai szempontból való kiválasztásának.A következő lépés a tapéta megvásárlása. Egyeztetni kell a tervezett igényeket az üzletekben levő reális ajánlattal.Meg kell állapítani, hogy a tapéta papír, vagy vlies hátú, növényi rostot tartalmazó minőségű. Ezek alapján kell tapéta ragasztót választani. Fontos feladat a megfelelő minőségű szerszámok beszerzése a kivitelezési munkákhoz, a balesetmentes munkavégzés érdekében.A gördülékeny munkavégzés érdekében fontos a munka műveletek személyekre való lebontása.Az első konkrét feladat a tapéta csíkok helyének meghatározása, és kijelölése.

2. - A kivitelezés lépései.

1, A tapétázandó falfelület előkészítése a munkálatokhoz.

2, A falon található foltok megszüntetése, elszigetelése. Pórustelítő felület kezelések a szükségletnek megfelelően.

3, Repedések, likacsok megszüntetése és kitöltése. A falfelület síkjából kiálló dudorok eltávolítása, szemcsés felületek letakarítása.

4, Falsarkokra sarokvédő ragasztása, repedésekre repedést gátló csíkok elhelyezése.

5, Tapéta  méretre szabása. A szabás megkezdése előtt tisztázni kell, hogy a tapéta illesztés mentes, szemben illesztésű, vagy eltolásos illesztésű.

6, A tapéta csíkok ragasztásának és kitűzési sorrendjének a meghatározása. Vezető vonal kijelölése a falfelületen, a szoba falán.

7, Papírtapéta esetén a tapéta sávok beragasztózása kézi, vagy gépi kenéssel. A tapéta sávok összehajtása, pihentetése, puhítása. A papírhátú vinil   tapéta esetén a legtöbb esetben alapozás és makulatúra papír ragasztása szükséges a kivitelezés alkalmával.

8, A tapéták elhelyezése a falfelületen. Fázisai: Papír tapéta esetén a felpuhulás után kihajtogatás, illesztés, vezető sáv ragasztása, rásimítása a falra.  Szükség esetén hengerelés kézi szerszámmal, függőleges vonalvezetés ellenőrzése.

9, Tapétaszegély, bordűr csík elhelyezése a falfelületen, tapétán. Iránysík beállítása vízmértékkel.

10, Tapétázás utókezelése, száradási feltételek biztosítása. Fontos: A gyors száradás megakadályozása, megfelelő hőmérséklet biztosítása a kivitelezés alatt.

11, Minőség ellenőrzés. Megállapított, látszó hibák kijavítása.

3. - A tapéta karbantartása és ápolása.

1, A tapétára rakódott porszennyeződést porszívózással, vagy porseprű segítségével távolítjuk el a szükségletnek megfelelően.

2, A tapétán jelentkező foltokat lehetőleg a keletkezés után kell eltávolítani.

3, A tapétázás tisztítása történhet a szennyezés nagyságától függően vegyszeres felület kezeléssel, vagy falradírozással.

4, A tapétázás sérüléseinek javítása a keletkezést követően célszerű elvégezni, a tovább terjedés megakadályozása miatt.