Skandináv, svéd tapéta

A skandináv tapéta fogalmának a kialakulását földrajzi helyzete alakította. Skandinávia az Észak-Európai régióban helyezkedik el. Államai Norvégia és Svédország, amelyhez kulturálisan és történelmileg még hozzá tartozik Dánia, ahol beszélik a skandináv nyelveket. Ehhez a geológiai egységhez tartozik még a fejlett tapéta kultúrával rendelkező Finnország, a Kola-félsziget és az orosz-Karélia is.

Plinius római hadvezér Krisztus utáni első században nevezte ezt a szép földet Scatinavia-nak. Éghajlata a meleg és a hideg áramlatok miatt rendkívül változatos, ami formálja az itt élő emberek életét, alakítja és egyedivé varázsolja kultúrájukat és szép iránti érzékenységüket. A képzőművészetük egyénisége páratlan Európában. Skandináviában az első reneszánsz épület 1534-ben épült Malmőben, ahol megjelenik a tapéta. Az alsó szinten gyönyörű festmények és berendezési tárgyak mutatják a Rosenvingeska ház korabeli nagyságát.

 

A Rosenvingeska ház és homlokzati dísze


Ebben a West Street Malmői házban található a legrégebbi megmaradt skandináv tapéta, aminek a becsült korát 1570-es évekre teszik a szakértők. Ettől az időszaktól folyamatosan fejlődik a tapéta felhasználása az épületekben, palotákban, közösségi és egyházi létesítményekben napjainkig. Az ipari forradalom beindulása óta a Skandináv tapéta ipar az európai gyártás élvonalába került a kiváló minősége, titokzatossága, egészségtudatos termékei miatt.



A tapéták anyaga a kiváló vlies egészségtudatos „eco” tapéta, amely méltán vívta ki a fogyasztók és a kivitelezők elismerését. Érdemes megjegyezni, hogy a vlies anyagot a műtőkben is használják a szakemberek.  A divat szakmában pedig a luxus ruhák töltő anyagaként, allergia mentes tulajdonságai miatt szeretik a fogyasztók. A Svéd tapéta ipar termékeinek 90%-a ennek a vlies tapéta hordozó anyagnak a felhasználásával készül, ezért egészségtudatos és környezettudatos  a felhasználásuk. A tapéták mérete 0,53m x 10,05m méretű termék.

A Skandináv, Svéd ECO-Borastapeter és Mr Perswall tapétagyárak a legmodernebb technológia segítségével luxus minőségű design tapétákat gyártanak a tapétázni vágyóknak. Ezekkel  a tapétákkal bátran tapétázhatunk a lakásokban, irodákban, szállodai helyiségekben, gyerek és háló szobákban.

A Skandináv tapéták fényét emelik a 20. század közepének híres legendás design ikonjainak tapéta tervezői, mint ARN JAKOBSEN, STIG LINDBERG, SVEN MARKELIUS vagy KARL AXEL PEHRSON.

  
  


Az  ECO-Borastapeter és Mr Perswall gyárak teljes kínálatát megtekintheti és megrendelheti a  Tapéta üzlet 1089 Delej utca 43. Tel: +361 788 5095,

vagy tájékozódhat és rendelhet a

Tapéta Center 1047 Budapest Perényi Zsigmond utca 47. Tel:+361 370 7010 www.tapetacenter.hu 

és a Tapéta Centrum 1081 Budapest Kiss József utca 16. (Szilágyi utca 1/A felöli bejárat) Tel:+361 303 9052, www.tapetacentrum.hu  üzletekben.