Tapétaminták és lakberendezési ötletek


Tapétaminták és lakberendezési ötletek

A lakberendezők egyöntetűen állítják, hogy ha ügyesen gazdálkodunk a lehetőségeinkkel, akkor a tapéta otthonunkban lényegesen több lehet egy egyszerű dekorációnál. Az olyan jóval masszívabb és költségesebb anyagokhoz hasonlóan, mint például az üveg, kiválóan alkalmas a belső tér optikai átformálására, a térérzetünk növelésére, csökkentésére és életérzésünk kihangsúlyozására. Ami még ennél is lényegbe vágóbb az tulajdonképpen az a tulajdonsága, hogy a tapéta a lakásfelújítás egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és kreativitásunknak széles teret engedő eszköze.
Ezen a ponton kapcsolódik témánkhoz a tapéta mintázata.
A tapéta jellegét ugyanis nemcsak alapanyaga, alapanyagának vastagsága, hanem - sok egyéb jellemző mellett - a mintája határozza meg. Gondoljunk csak bele abba - az alapanyag és a mintázat kölcsönhatásánál maradva -, hogy bizonyos minták jobban mutatnak papírtapétán, míg más mintázatok esetleg kimondottan inkább a selyem alapanyagú vagy bambuszfelületű tapétán érvényesülnek. Az egyes tapétatípusok felületére felvitt mintázattól függ a tapéta látványa. Ez fogja meghatározni, hogy az összhatás eredményeként szigorú, könnyed vagy inkább ritmusos a tapéta mintájának elrendezése.
A szigorú mértani mintákat követő szabályos alakzatokkal ellátott formációk például stabilizáló hatást fejtenek ki - ha tetszik - így „manipulálják” érzésvilágunkat. A tapéta alapanyagának, a tapéta mintáinak és a díszítés kivitelezésének tanulmányozásában persze a színkombinációk és az egyes színárnyalat variációk is igen fontos szerepet játszanak. Míg a minta jelentősen befolyásolja az enteriőr összképét és egy életérzést, valamint egy egyedi stílust fejez ki, addig a szín azáltal, hogy befolyásolja érzelemvilágunkat érzéseket ébreszt bennünk. Különösen hatásos lehet az eredmény, ha a tapéta mintája és színe kiegészítik egymást, vagyis összhangban vannak egymással.



Életstílus és tapétamintázat

Amennyiben tahát kis költséggel, rövid idő alatt hatalmas változást szeretnénk elérni környezetünkben, a tapéta kiváló lehetőség arra, hogy csodálatos színekkel, egyedi mintázattal vagy akár hatalmas poszterképekkel újítsuk fel unalmassá vált szobáinkat. A tapétapiacon a régi, a szó szoros értelmében vett tradícionális stílusoktól a modern stílusokig bezáróan napjainkban már mindenki könnyedén megtalálhatja a lakberendezési stílusának megfelelőt. Akkor is merjünk belevágni az újításba, ha legutóbbi lakásfelújításunkkor örömmel szabadultunk meg a már kevésbé kedvelt papírtól. Ne idegenkedjünk az új tapéta alakalmazásától. A mai tapéták ugyanis -modern szóhasználattal élve - trendkövetőek, színesek és sokkal könnyebben eltávolíthatóak mint elődjeik évtizedekkel ezelőtt. Elöljáróban még annyit, hogy ha a tapétát csak egy falon alkalmazzuk, igen kellemes hatást érhetünk el azáltal, hogy például egy nagyobb mintázat szinte műalkotásként fog megjelenni.



Tapéta és textúra - Flokkolt tapéta szobánk falain

A modern korunk tapétamintáit tervező designereinek köszönhetően a tapéta divat világa szinte teljesen a textúrás felületekről szól.
Az un. velúrozott tapéta, amelyet a tapétapiac kínálatában leginkább flokkolt tapétaként ismerünk az egyik legismertebb és legkedveltebb tapétatípus a változatos és igen markánsan textúrált felületű tapéták között. Kevesen tudják, hogy az un. flokkolás technikája az ókori időkig nyúlik vissza és eredetileg Kínából származik. A flokkolást más néven műbársonyozásnak, velúrozásnak is nevezik a szakemberek. Kevesen tudják, de a felhasználási területe igen széles spektrumot fed le, mivel nemcsak a tapétagyártásban, hanem az ajándéktárgyakon keresztül a textiliparon át az autóiparig használatos eljárás. Fontos kihangsúlyoznunk, hogy a flokkolt tapéták igen népszerűek voltak a hatvanas években is, viszont a mai legújabb verzióik már teljesen mások.
A flokkolás lényegében tehát egy igen tradicionális, ám manapság modern technológiával végzett felületkezelési eljárás, melynek során egy meglehetősen különleges ragasztási technológiát alkalmaznak. Ezzel a technológiával gyakorlatilag bármilyen felületre képesek a bársonyhoz hasonló és a bársony felületével megegyező tapintású műszálas anyagot felhordani. Az eljárásnak köszönhetően a tapétán visszaköszönő eredmény egy puha tapintású felület, és kellemesen dús mintázat.

A fent elmondottakból értelemszerűen következik, hogy a flokkolt tapéták között többféle mintával és mintavariációval is találkozunk. Fellelhetünk rajtuk típustól függően szabályos, illetve szabálytalan csíkokat, az apró és amorf formákat, de tetszés szerint választhatjuk a növényi mintás tapétákat is. Az egyes ide vonatkozó tapétakollekciókon belül évek óta divat az úgynevezett damaszk mintázat, valamint a különböző stilizált növényi motívumok kontrasztos és pasztell színekben. Igen közkedvelt és „kisugárzásának” köszönhetően nagyon népszerű a páfránylevélmintázt is. A színárnyalatok a bőr színétől a vibrálóan élénk ibolyáig minden variációban megtalálhatóak.



Üveggyöngyök és kristályok a tepétafelületen

A felületi textúrák másik - és ugyancsak nagyon közkedvelt - megjelenési formája a tapétákon az apró üveggyöngyök. Ebben a tapétatípusban az üveg darabkák díszítik a tapétapapírt. Jellegzetességük, hogy az üveggyöngyök kifinomult csillogással teszik egészen különlegessé a falfelületünket ezeken a tapétákon keresztül. Érdemes utalnunk rá, hogy ezek a tapéták inkább kevésbé forgalmas helységekbe valók mint hálószobánk, vagy ebédlőnk valamely szeglete.
Léteznek olyan szemet gyönyörködtető tapéták is, amelyeknek felületén kristályok jelentek meg.
Ezeknek az apró valóságos kis ékköveknek az a jellegzetes tulajdonságuk, hogy még csillogóbban díszítik a tapétát mint az üveggyöngyök és alkalmazásuk mindenképpen javasolt olyan esetekben, ha szeretnénk a lakásunkba látogató vendégek szemét a helyiség bizonyos falrészeire fókuszálni. Amennyiben texturált felületű tapétákról beszélünk, akkor a gyöngyökkel és kristályokkal kirakott tapéták között meg kell említenünk a strasszokkal díszített változatokat, valamint a kifejezetten ásványi porokkal - ez lehet akár kagylóőrleménny, kvarchomokszemcse - kombinált és a szem számára igen látványossá varázsolt tapétákat.
Ha már azt hittük, hogy fantáziánk végső határára értünk tévedtünk.
A tapétafelületen a mai tapéta stílusok között akár parafa lemezek vagy valódi levelek is megtalálhatóak. Egy igen kifinomult technológiai eljárással a préselt levélszerkezetet felviszik a tapétára. Ezeknél a tapétamintáknál a hangsúly kifejezetten a környezetbarát szemponton és a természetes kinézeten van. Mivel ezek a tapéták felületük természetességéből adódóan kevésbé ellenállóak, így használatuk inkább kevésbé forgalmas helyeken javasolt, mint a hálószoba, vagy nappalink valamely félreeső része. A designerek gondos munkájának köszönhető legújabb trend szerint a tapétán eddig - a fentiekhez képest is - szokatlan kiegészítők is megjelenhetnek. Ilyenek lehetnek a kötött minták, a dekoratív szalagok, sőt egyes esetekben selyem rojtok is. Ugyancsak elterjedőben van egy viszonylag új digitális eljárás, melynek segítségével a tapéta felületére bőrhatású nyomatot készítenek.



A tapéta, mint műalkotás a falon – A tapétaposzter

A lakásdekoráció egyik nagyon közkedvelt variánsa a tapétaposzter. Kreativitásunkat kiélve ezek a - akár hatalmas méreteket is elérő - faldekorációk fantáziánkat szabadjára engedve bármilyen témát feldolgozhatnak. A lakástulajdonosok igény szerint - és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez igen gyakori - a saját fotóikból is készíttethetnek poszter tapétát lakásuk vagy házuk szobáinak falára. Nem kell attól tartanunk, hogy a sok esetben hatalmas méreteket öltő posztertapétánkat egyben kell a falra ragasztanunk, mivel a könnyebb felragasztás érdekében a gyártók ugyanúgy csíkokban szolgáltatják és a csomagolás előtt vágják darabokra mint a „hagyományos”tapétát.