A tapéták fajtái

A tapéták fajtái

 

 

Míg a történelmi korokban jellemzően kevés és kevesek számára elérhető anyagból készítettek tapétákat, a XXI. századra a technológiai fejlődésnek köszönhetően számos különféle tapéta érhető el. A különféle technikákkal és anyagokból készülő tapéták számos célra felhasználhatóak.

A legkorábbi tapéták még egyszerű rizspapírból készültek. Ezeket Kínában alkalmazták az otthonok falainak beburkolására. A középkorban és később a reneszánsz idején a falikárpitok, textíliák alkalmazása volt széles körben elterjedt, amelyek ugyanis szigorúan véve nem tekinthetőek tapétáknak, mégis elődei a mai típusoknak. Ezeket ugyanis a legtöbbször kettős céllal alkalmazták – egyrészt dekorációra, gazdagon díszített témákkal, bonyolult mintázatokkal és élénk színekkel, másrészt pedig természetesen azért, hogy a belső tér és a fal közé egy plusz réteget rakjanak, így segítve a meleg megmaradását az épületekben. (Ma erre már külön tapétafajták léteznek, a hőszigetelő tapéta célja kifejezetten a hőháztartás javítása.) A kevésbé vagyonosak körében terjedtek el az olcsóbb, általában gyapjúszálból készült falborítások. Ezektől természetesen a ma használatos anyagokig igen hosszú út vezetett.

A XXI. században számos anyag szolgálhat alapul a tapéták számára. Készülnek falburkolatok papírból, textilből, fából és bőrből is, illetve szintetikus műanyagokból, valamint ezek különféle kombinációiból. Léteznek különleges anyagú tapéták, mint például a vlies tapéta, amelynek alapja nem szőtt textília.

Még most is sok helyütt megtalálhatóak természetesen a textil burkolatok, amelyeket ma már gyapjúrostos vagy papír alapra felvitt rostszálakból állítanak elő, és nemritkán szitanyomással viszik fel rájuk a mintázatokat. Napjainkban elérhetőek szintetikus alapanyagokból készülő falburkoló anyagok is, amelyeket papír alappal együtt vagy anélkül is használnak.

Az egyik legújabb fajta a gyapjúrostos tapéta, amely számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik és rögzítése is igen egyszerű, ezért egyre több helyütt alkalmazzák, mivel pihentetést nem igényel, és a ragasztó felvihető a fara és a tapétára egyaránt. Léteznek olyan tapéták is, amelyek alumínium réteget visznek fel laminálás által egy gyapjúrostos alapra.