Historizmus a tapétázásban

A XIX.-XX. századok meghatározó stílusa volt a historizmus, amely természetesen az otthonok dekorációjában is markánsan megjelent. A művészek ekkoriban jellemzően olyan mintázatokat készítettek, amelyeknek a gyökerei a korábbi stílusokból származtak, azokat azonban egymással keverték, így egyedi, új stílusokat hoztak létre.

A stílus elsősorban a korban igen nagy szerephez jutó polgárság körében hódított, ahol a történelmi stílusok sajátos értelmezése lelkes közönségre talált.

Ebben az időszakban különféle kevert stílusok jöttek létre. Ezek között meghatározóak voltak a neoreneszánsz, neobarokk, neoklasszicista, és a koloniál irányzatok. Ezek közös jellemzője, hogy ugyan korábban széles körben használatos mintákból indultak ki, azokat kreatívan, szabadon keverték. Ez olyan tapáták létrejöttéhez vezetett, amelyek nagyon gazdagon díszített, sokféle, aprólékos mintákkal voltak borítva.

A tapéták díszítése terén elsősorban a neobarokk történelmi stílusának felújításával dolgoztak a historizmus alkotói. A belső terek díszítése megidézte a királyi paloták dekorációit, általában azon időszakokat kiválasztva, amelyeket a legdicsőbbeknek tartottak, így XV. és XVI. Lajos stílusát. Faburkolatok, aranyozott profilok, textilek is helyet kaptak a tapéták mellett, a mintázatokban pedig sokszor megjelentek természetes motívumok, a növényvilágból átvett témák.

A tapéták ebben az időszakban igencsak közkedveltek voltak, a tömeggyártási technológiák fejlődésének hála mindennapivá váltak, így a historista stílusú tapéták korábban soha nem látott mértékben tudtak elterjedni.

A korszakban jelent meg ugyanis a még napjainkban is széles körben alkalmazott rotációs nyomtatás technikája, amely olcsó, gyakorlatilag mindenki számára elérhető termékké tette a tapétákat. A rotációs nyomdatechnológia ma is a legszélesebb körben elterjed gyártási technológia, amely során a mintát több henger segítségével nyomtatják a papír alapra. Az előállítás több lépésben történik, minden henger egy-egy színt nyom a tapétára. A tapétákat ugyanakkor napjainkban már sokszor átfesthető típusban gyártják, hogy utólagosan szabadon dekorálhatóak legyenek, akár tapéta bordűr elhelyezésével is.