A Tudomány válaszai - a tapéta és a fal kapcsolatáról.

Interjú Prof. Dr. Lothar Siebel mérnök úrral



Prof. Dr. Lothar Siebel (60) mérnök / kutató mérnök, az SWA GmbH Zaj és Hőmérsékletmérő állomás igazgatója Aachenben. A fiával Alexander Siebel (31) mérnökkel együtt intenzíven foglalkoznak az ERFURT KlimaTec Pro KV 600-zal és ennek tulajdonságaival.


Az időszakosan fűtött helyiségek esetén miből adódik még nagyobb energia-megtakarítás?

A lakásokban, de az irodai helyiségekben és a tantermekben is manapság többnyire nem folyamatos a helyiségfűtés – általában a napnak csak kb. egyharmad részében fűtünk – mert az ember nem látja be, miért kellene a fűtést beindítania, ha senki nincs a szobában. A szokásos, tömör építésű falak esetén a fal felfűtésének energiaszükséglete olyan nagy, hogy a fűtésmegszakítás sajnos nem vezet egyértelmű energia megtakarításhoz. Másrészt ekkor a helyiség falainak lehűlő/nem kellően meleg tömege nem ad kihűlési védelmet, így szellőztetéskor nagyon sok energia felhasználatlanul elvándorol. Ezért a KV 600 Pro tapéta elve nem a klasszikus beltéri szigetelésen alapul, hanem a falfelület hőmérsékletének állandó növelésén. Felragasztása után a fűtési energia kb.80%-a közvetlenül a helyiség légterének felfűtését segíti, annak nem kell feleslegesen a hideg téglaszerkezetet felmelegítenie. Mindezek mellett pedig – különösen a külső falak felől áramló – sugárzó hideg érzés, valamint a lefelé áramló hideg okozta kellemetlen „lábfázás” is megszűnik. Ezen túlmenően a hőcsere jelentősen felgyorsul: nyáron a szellőztetés után a helyiség kellemesen hűvös marad, télen pedig nagyon gyorsan ismét felmelegszik.



Miben különbözik a KlímaVlies a belső szigeteléstől?

Az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapéta egy speciálisan kifejlesztett falburkolat, amely a falhőmérséklet nagyon gyors felmelegedésével vezet energiamegtakarításhoz. Gyakorlatilag minden helyiségben a lakótér méretének megtartásával, a fűtési rendszer, az ablakpárkányok vagy az ajtófélfák átalakítása nélkül lehet felragasztani / beépíteni.



Képződhet az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapéták mögött nedvesség illetve penész?

Általánosan az ERFURT-KlimaTec-hatás emeli a falfelület hőmérsékletét és ezzel megelőzi a penészedést. Erős falnedvesedéshez kapcsolódó károsodások továbbra is szakembert igényelnek, aki megfelelő eljárással felméri és megszünteti a nedvesség okozóját.



Tartalmaz az ERFURT- KlimaTec Pro KV 600 tapéta egészségre ártalmas anyagokat?

Az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 pára és légáteresztő anyag. Allergológiailag ellenőrzött, egészségre ártalmatlan anyagokból áll, mint ahogy az minden más ERFURT termék esetében megszokott.



Az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapéta előnyei

  • Nyitott diffúziójúpára és vízáteresztő
  • Kb.75 %-kal gyorsabb helyiségfelfűtés
  • Megelőzi a penészedést
  • Repedés áthidaló (A és B osztályok)
  • Strukturált falfelületre is felragasztható
  • Tökéletesen fedi az alapegyenetlenségeit
  • Allergiások részére is használható



Terméknévméretrend.szám
ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 klímatapéta15 m x 1 m501
Rendszerragasztó SR 2 - simább felületre18 kg (kb. 2 tekercshez)536
Rendszerragasztó SR 4 - durvább felületre18 kg (kb. 1 tekercshez)535



Erfurt-KlimaTec Pro KV 600

Energiacsökkentő beltéri falburkoló rendszer a költségek csökkentéséhez és a jó közérzethez.



Az energiaköltségek tovább emelkednek

Az energiafelhasználás csökkentése.

Az energiamegtakarítás sok ember számára egyre fontosabb. Az elmúlt 10 év alatt az energiaköltségek közel megduplázódtak, s mivel az olaj és gázkészletek végesek, az árak tovább emelkednek.

Természetes mindenkinek megvan a lehetősége energiafelhasználásának, energiaköltségeinek a csökkentésére – mindenekelőtt a fűtés esetén. A helyiségfűtésre használt energia Magyarországon az összes felhasznált energia kb. egyharmadát teszi ki. A lakossági háztartásokban az energia mintegy 75 %-át a fűtésre használják. Sajnos ennek nagy része feleslegesen elszökik. A megtermelt meleg felhasználatlanul távozik a falakon, az ablakokon, a pincén és a tetőn keresztül. Az energiafelhasználás kevesebb mint 50 %-át homlokzatszigeteléssel, új ablakokkal valamint födémszigeteléssel csökkenthetjük. Az ERFURT innovációja most még több lehetőséget kínál: az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapéták alkalmazása a helyiségek 75 %-kal gyorsabb felmelegedését teszi lehetővé, ezen keresztül további, nagy mennyiségű energia takarítható meg.

 


















Hőveszteség egy különálló családi ház esetén  

 

Az energiamegtakarítás jelenlegi lehetőségei.

  • Hőveszteség elkerülése a homlokzat szigetelésével, új ablakokkal, tetőszigeteléssel.
  • A helyiségek 75 %-kal gyorsabb felfűtése az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 falburkoló rendszer segítségével.

A kellemes hőérzet gyors elérése

A KlimaTec-hatás.




A belső falfelületek és mennyezetek, melyek az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600- tapétával lettek burkolva, a hőenergiát nagymértékben visszasugározzák. Ezzel maximális hőmennyiség áll rendelkezésre a helyiségek légterének felfűtésére, azok 75 %-kal gyorsabban és alacsonyabb energiaszükséglettel melegednek fel. Így ez a levegő- és páraáteresztő falburkolat különösen alkalmas a szükségletnek megfelelő, energiamegtakarító fűtés megvalósításához.

Egy ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapéta nélküli falszerkezet esetén a legtöbb energia a falak felfűtésére fordítódik. Csak ezután tudja a helyiség légtere a kívánt hőmérsékletet és kellemes hőérzetet elérni. Ez viszont az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600-tapétával burkolt falak esetén másként alakul: az anyag függetleníti a lassú hőfelvételű „hidegtároló faltól” a helyiséget és a kellemes, személyes hőérzet nagyon gyorsan kialakul. A legjobb hatást úgy érhetjük el, ha a 4+1 elvet követjük, vagyis minden falfelületet és a mennyezetet is ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapétával burkoljuk. A KlimaTec-hatás segíti a homlokzatszigeteléssel ellátott házakat a további energiamegtakarításban.





Az összehasonlító helyiségben, ahol a falak ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapétával lettek burkolva, a kívánt 21 °C szobahőmérséklet már kb. 25 perc elteltével mérhető! Azonos fűtőenergiánál, ERFURT Klímatapéta használata nélkül ehhez kb. 100 perc szükséges.



Multifunkcionális

ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 - még több kiváló tulajdonság

Penészedés megelőzése



Falak, amelyek felülethőmérséklete érezhetően hidegebb, mint a környezet hőmérséklete, ideális hely a penész képződésnek. A meleg és a nedves levegő kondenzvízként kicsapódik a hideg falfelületen, átnedvesíti a falakat és tökéletes táptalajt biztosít különféle penészgombáknak.

A nyitott diffúziójú, lég- és páraáteresztő ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapétával a probléma megoldó az ilyen falfelületeken. Növeli a fal felületi hőmérsékletét és megakadályozza a penészképződést elősegítő pára lecsapódását. Ezen túlmenően természetesen a helyiség megfelelő szellőztetése is ajánlott.





Zajtompító hatás



Az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapéta zaj és hangelnyelő tulajdonsága miatt – a helyiségnek kellemes akusztikát is biztosít. A termék hangelnyelési alfa értéke 0,20, mely kb. egy 5 mm vastag velúr szőnyeg értékének felel meg. A zajtompító hatás természetesen változik a rá ragasztott tapéta struktúrájától és az átfestéstől.











Repedések áthidalása



A szövetben lévő textilszálak nagyfokú rugalmassága, és a közel 5 mm-es anyagvastagság miatt nagyon jól áthidalja az A és B osztályú repedéseket.







Struktúrafedés / Felülettakarás

Az ERFURT-KlimaTec Pro KV 600 tapéta a közepesen strukturált alapokat előglettelés nélkül is kiválóan elfedi.



Az Ön ERFURT tanácsadója:

Mészáros Árpád építész
Tapétaüzlet 1089 Budapest Delej u. 43.
tel: +36 1 788 5095