Barokk tapéta és a barokk 21. századi szerénysége

Barokk tapéta és a barokk 21. századi szerénysége

A törtető világunkban fellibben a „kapitalizmus diszkrét bája" és a múltból előkerül a tradicionális érzés iránti igény. A „szerénység minden ok kezdete" a realizmus képviselői szerint, és ez megjelenik a lüktető elektronikus világunkban.

Kedvelté válik ismét a 21. században a népszerű és a szerény barokk.  A 18. században csak az arisztokraták engedhették meg maguknak a fényűzést, a nemesség valamint a királyi családok.

A barokk csillogás, a lenyűgöző látvány és a káprázatos pompa az arisztokrácia fogyasztói asztalán minden napos fogás volt. Jellemzői a nagyszerű bútorok, divatos ruhák, extravagáns frizurák vagy egzotikus ételek. A bőséget és gazdagságot meg kellett mutatni a művészi alkotások minden területén. Ezek megjelennek az építészetben, festményeken, szobrokban, tapétákon vagy falburkolatok formájában, amelyek díszes belső tereket díszítenek. Versenyeztek és megpróbálták felülmúlni egymást a kor luxusában. Az Eszterházyak a magyar Versailles-i palotát megépítették Fertődön, ahol a hölgyek ruháinak szekrényét citromfából készítették, hogy jó illatuk legyen.

Versailles-i palota, a francia királyok fő lakóhelye a barokk életmód modelljéül szolgált. Utolsó lakóit  XVI. Lajost és a Habsburg házi  osztrák feleségét, Marie Antoinette-t is elkényeztette ez a dekadens életmód, mielőtt a francia forradalom levágott fejű áldozataivá lettek. A hölgy II. József Ausztria császárának a testvére volt.

A barokk tapétát elsősorban a gazdag részletesség jellemezte, díszítve virágokkal, levelekkel, szalagokkal és bonyolult filigrán illusztráció ismétlésekkel. Ez látható a Sofia Coppola "Marie Antoinette" című filmjében is. Itt jól megfigyelhető a képen, hogy a barokk tapéta a festő művészek egyedi alkotása. Ez jól látszik az illesztéseknél, mert a minták elcsúsznak a jobb oldalon. Ebben a korban a barokk tapétákat a Kínából hozott merített papírra kézzel festették. Hiányzik belőle a modern gyártósorok sorozattermék jellege. Az egyedi és a megismételhetetlenség bája járja át ezeket a kézműves barokk tapétákat.

Idővel a szavak és az érzelmek  jelentése is megváltozott. Kiderült, hogy egy kis barokk ma mindenki számára megfizethetővé vált és könnyen megvásárolható egy kis Versailles-i vásárlási utalvány formájában, a lakóterének a négy falára szóló tapétákhoz. Mindennapi emberek boldogan ébredhetnek XIV Lajos napkirály hálószobájának lemásolt tapéta mintái között nagy elégedettséggel, mielőtt elindulnak a „józan robot” oltárán feláldozni  magukat. Némi szerénység és egy kis csillogás nem fájdalmas dolog a munkába rohanó független gondolkodású modern nő számára sem. Föl a fejjel és érezzük át a retro barokk életérzését nap mint nap, kortyolva a szépség poharából.

A modern barokk tapéták a kor művészeinek és designereinek adaptációi a mindennapok számára. A barokk tapéta megjelenik a háló szobákban, irodákban, szállodákban, hotelekben és a modern életünk minden területén. Ezek a modern barokk tapéták már gyártósorokon készülnek 50 km/órás sebességgel a mindennapok szobáinak a falára. A felületük lehet mosható, súrolható, fényálló, ami a felhasználás változatosságát fokozza. Anyagukat tekintve környezettudatos és egészségtudatos vlies, gyapjú rostos  vagy papír anyagú tapéták.

  

 

Keresse és vásárolja a kor szellemének megfelelően a barokk tapétákat üzleteinkben és web áruházainkban!

 

Klasszikus mintás tapétáink
Olasz tapéták webáruházunkban

Tapétázási tanácsadó:
Mészáros Árpád ügyvezető 
Hajlék-2000 Kft
Telefon: +361 788 5095